sreda, 22. februar 2017

Dan Ustanovitelja

Danes po vsem svetu taborniki praznujemo Dan ustanovitelja, saj se je na danšanji dan leta 1857 rodil Lord Baden-Powell.

Letošnji slogan tega dne je: “Remember that by your Scout Promise you are on your honour to do it. But do not think that Scouts need do only one Good Turn a day. They must do one, but if they can do fifty, so much the better.”

Lord Baden-Powell (po skavtsko "Bi-Pi") je leta 1907 ustanovil čete mladih skavtov. Prvotno se je zavzemal za že ustanovljeno skupino Boys-Brigade, a je kmalu ugotovil, da ne ustrezajo njegovim prvotnim predstavam. Napisal je še eno knjigo (Scouting for Boys) – že enajsto po vrsti. Da bi praktično preizkusil stvari, je med 1. in 8. avgustom leta 1907 organiziral tabor na otoku Brownsea. Sam je seveda tja prišel nekaj dni prej, da je lahko pripravil tabor. Na tem taboru je poleg njega šotorilo še 21 fantov iz vseh socialnih razredov in tako tudi njegov nečak Donald. Razdelil jih je v tako imenovane patrulje in napisal skavtske zakone. 1908 je izšla knjiga Skavtstvo za fante (Scouting for Boys) kot ena izmed pomembnejših pedagoških del 20. stoletja. V tej knjigi je prvič uporabil načelo Learning by doing (učenje z delom).



ponedeljek, 20. februar 2017

Trobentica

Trobentica, nedvomno spada med znanilke pomladi. Opazimo jih lahko že zelo zgodaj, v januarju, če je zima topla. Vsekakor pa na plan pokukajo v začetku pomladi. Zakaj trobentici rečemo trobentica je jasno. Le kdo ni, kot otrok pihal na cvetove trobentice, ki je služila za glasbilo. Ko je trobentica nehala ”trobentati”, pa smo jo pojedli, kot posladek. In kako prav je, da se trobentice jedo,saj je trobentica zelo zdrava.

Njeno botanično ime je Navadna trobentica – Primula vulgaris.

Trobentica je trajnica in je znana po svojih nagubanih zelenih listih, ki so spodaj nekoliko dlakavi. Rumeni cvetovi trobentice rastejo na dlakavih svetnih pecljih. Cvetovi imajo prijeten vonj po medu. Tudi okus cvetov spominja na med. Korenine trobentice so kratke in razvejane.

Trobentica raste na travnikih in na svetlih območjih v gozdovih. Cvete vse od marca pa tja do maja (v primeru tople zime cveti že prej).





torek, 14. februar 2017

Valentinovo

Valentinovo ali praznik svetega Valentina se praznuje 14. februarja in je tradicionalni dan, ko si v nekaterih kulturah zaljubljenci izkazujejo ljubezen - največkrat s pošiljanjem voščilnic (pogosto anonimnih) in izmenjavo daril. Praznik svetega Valentina se je sprva praznoval kot rimskokatoliški dan posta v čast svetemu Valentinu. Današnji pomen je dobil šele po visokem srednjem veku, ko se je razvila zamisel o romantični ljubezni.

Danes je praznik najbolj povezan z medsebojno izmenjavo valentinčkov - ljubezenskih pisemc v obliki srca ali krilatega Kupida. Po nekaterih ocenah jih ljudje vsako leto pošljejo milijardo, s čimer se praznik uvršča na drugo mesto; zaostaja le še za božičem. Zveza tudi ocenjuje, da 85 odstotkov vseh valentinčkov kupijo ženske.

God svetega Valentina se pri nas že dolgo praznuje, vendar je imel drugačen pomen. Poznan je pregovor, da Valentin - prvi spomladin (pomladni svetnik) - prinese ključ do korenin, zato se po starem kmečkem koledarju na ta dan začne prvo delo v vinogradih in na vrtovih. Poleg tega naj bi se takrat snubili ali ženili tudi ptički (ti se ženijo tudi na Gregorjevo in Vincencijevo). V Beli krajini pravijo, da se z valentinovim začne prvi spomladanski dan.

V severovzhodni Sloveniji gospodinje na valentinovo po drevju in grmih nastavijo otrokom Valentinove potičke.

Med Slovenci naj bi bilo valentinovo najbolj priljubljeno na Primorskem. V Štmavru pri Gorici se s prvo nedeljo po Valentinu začne sezona vaških praznikov na Goriškem. Na ta dan praznujejo tudi praznik štrukljev.

Kot dan zaljubljencev se valentinovo praznuje šele v sodobnem času. Tako pojmovanje praznika je prišlo k nam z Nizozemskega.



petek, 10. februar 2017

MORSEJEVA ABECEDA

Morse Samuel Linley Brese je bil severnoameriški slikar in izumitelj. Leta 1837 je sestavil abecedo iz točk in črtic. Po njem jo imenujemo Morsejeva abeceda. Je zelo uporabna. Prenašamo jo lahko z zastavicama, piščalko, lučjo, zrcalom, trkanjem na steno, zakrivanjem in odkrivanjem ognja, dimom, itd.




A · -
B - · · ·
C - · - ·
D - · ·
E ·
F · · - ·
G - - ·
H · · · ·
Q - - · -
R · - ·
S · · ·
T -
U · · -

I · ·
J · - - -
K - · -
L · - · ·
M - -
N - ·
O - - -
P · - - ·
V · · · -
W · - -
X - · · -
Y - · - -
Z - - · ·

1 · - - - -
2 · · - - -
3 · · · - -
4 · · · · -
5 · · · · ·
6 - · · · ·
7 - - · · ·
8 - - - · ·
9 - - - - ·
0 - - - - -

torek, 7. februar 2017

Vozli

Z vozli se srečujemo na vsakem koraku. Od vezanja vezalk, do napenjanja vrvice za sušenje perila. Ste že kdaj obstali z vrvico v roki in niste vedeli kako jo zavezat? Ali pa ste vrvico napeli in je potem, ko ste nanjo dali perilo, zgrmela na tla? Veliko ljudi se v učenje vozlov sploh ne spušča, češ, da je zapleteno. Zna enega ali dva, to je pa tudi vse. Spodaj je par osnovnih vozlov, katere se tebornik nauči takoj ob vstopu v organizacijo.

AMBULANTNI
uporaba:
- v prvi pomoči za vezanje obvez
- za končevanje vezav enako debelih vrvi
- v pomorstvu za podvezovanje in zlaganje jader


KAVBOJSKI
 uporaba:
- za pritrjevanje vrvi na količek, drevo, drugo vrv ali predmete
- za postavljanje šotora iz šotorskih kril


NAPENJALNI VOZEL

uporaba:
- za napenjanje vrvic pri šotoru
- za večnamensko napenjanje vrvic (recimo za vrvice za sušenje perila)


DVOJNI KAVBOJSKI

 uporaba:
- za samovarovanje pri spuščanju ob vrvi
- pri samoreševanju
- na vrvni ograji


VRZNI VOZEL
uporaba:
- za pritrjevanje predmetov
- za dvig bremen
- za privez (recimo plovila)