sreda, 11. junij 2014

Sodelovanje risov in netopirjev


V soboto, 17. 5. 2014, smo se starejši člani taborniškega društva Rod svobodnega risa Kočevje in člani jamarskega društva Netopir odpravili na ogled in raziskovanje podzemskega sveta. Jama se nahaja v bližini vikend naselja Vrbovec. Taborniki, ki prave opreme nimamo,smo dobili jamarsko čelado s svetilko, plezalni pas in kombinezon. Obvezna oprema je bila tudi mačeta, saj je bila pot do jame preveč zaraščena, da bi jo lahko prehodili brez nje.
V jami so nam jamarji pokazali, kako se v jami zakuri ogenj, dobili smo varnostne napotke, kako hodimo po jamah. Pri ogledu smo opazili kosti živali, različno velike kapnike ter majhno zajetje vode, ki nam lahko predstavlja vir pitne vode. Ker smo taborniki avanturisti, smo se preizkusili tudi v plezanju v jami, za kar smo se navdušili.
Uspešen dan smo zaključili s piknikom pri naši taborniški koči. Dogovorili smo se tudi o nadaljnjem skupnem sodelovanju. Ta dan smo se veliko novega naučili in sklenili, da takšen dan ponovimo tudi z našimi mlajšimi člani. Akcijo bomo prilagodili njihovim zmožnostim, saj bi bila tokratna za marsikaterega člana lahko prezahtevna.
Taborniki pa se jamarjem zahvaljujemo za poučno vodenje po jami, za strokoven prikaz plezanja in možnost uporabe jamarske opreme ter za odlično družbo.


Gašper Šolaja

Ni komentarjev:

Objavite komentar