torek, 25. oktober 2016

Premik ure

Približuje se premik ure na zimski čas. Vsi se jezimo, čemu je tega treba in nemalo je godrnjanja ob tem. Pa sploh vemo zakaj se ura premika?

Letos se poletni čas premakne na zimskega zadnjo nedeljo v oktobru (ponoči za 60 minut nazaj iz 3. na 2. uro). Torej uro bomo premaknili že ta vikend, ki prihaja (30.10.2016). Zakaj?
Ob različnih letnih časih je zemlja različno oddaljena od sonca. Tako je pri nas zemlja poleti nagnjena bližje proti soncu in posledično imamo poleti tudi več svetlobe kot pozimi.
In pred več kot 100 leti, so takratni veleumi razglabljali kako dnevno svetlobo bolje izkoristiti.  Prišli so do zaključka, da bi s premikom ure za eno uro podaljšali dan in tako privarčevali pri energiji, saj bi se luči kasneje prižigale, zjutraj pa bi vstajali takrat, ko vzhaja sonce.
Oktobra, ko se dan krajša, premaknemo urine kazalce za 1 uro nazaj. Temu pravimo "premik na zimski čas". Marca, ko se dan daljša, pa premaknemo urine kazalce za 1 uro naprej. Ta premik pa imenujemo "premik na poletni čas".
V Sloveniji velja premik ure od leta 1983.
In kateri je sploh "pravi" čas? Kateri čas je veljal preden smo premikali ure?
Pred pričetkom premikanja ure, je bil uradni zimski čas. Torej se sedaj vračamo nazaj na tisti "tapravi" čas.
Ni komentarjev:

Objavite komentar