sreda, 26. september 2018

NAVADNI JELEN

Prišla je jesen in s tem čas, ko pobiramo vse vrtnine in poljščine. Prvi jesenski mesec, september je tudi čas jelenjega ruka, zato smo se odločili, da nekaj malega napišemo o NAVADNEM JELENU. Samca poimenujemo jelen, samico pa košuta.


Vir: https://www.kocevje.si/o-mestu-kocevje/
ljudje-zivali-v-sozitju

Znanstvena klasifikacija
Kraljestvo:    živali
Deblo:           strunarji
Razred:         sesalci
Red:              sodoprsti kopitarji
Podred:         prežvekovalci
Družina:        jeleni
Rod:              pravi jelen
Vrsta:            NAVADNI JELEN

Vir: https://www.zoo.si/zival/31/navadni-jelen/biologija
Nekaj podatkov v številkah:
- teža: do 250 kg (samec), do 150 kg (samica)
- plečna višina: do 1,5 m
- dolžina repa: 15 cm
- brejost: do 240 dni (mladiča poleže od 15. maja do 15. junija)
- število mladičev: navadno 1
- življenjska doba:  15-20 let (povprečna: 5-6 let)

Videz:
Vir: https://www.zoo.si/novice/mladici/navadni-jeleni
Glava navadnega jelena je dolga, ima dva velika in koničasta uhlja. Dlaka poleti je rdečkastorjava, pozimi pa sivorjava. Zadnjica je bela. Samec ima na vratu grivo, daljšo in temnejšo dlako, ki se s starostjo daljša. Samec se od samice razlikuje še po razvejanem rogovju, ki ga spomladi odvrže. Mladiči so lisasti (imajo belkaste lise, ki lahko ostanejo celo življenje). 
Vir: https://www.domacija-lampercek.si/
novica/podrobno/3034/17526/obora-divjadi
Življenjski prostor: 
Navadni jelen živi v gozdu, saj tam najde ustrezno kritje in pretežni del hrane. Pretežno se zadržuje v mešanem gozdu z bogato podrastjo, grmovnim slojem, z vmesnimi pašniki in dostopom do vode. Jelenjad ni teritorialna žival, zato lahko menja svoj prostor glede na nadmorsko višino in letni čas. Njegov sovražnik je volk. 
Parjenje:
September je mesec, ko lahko marsikje na Kočevskem slišimo oglašanje jelena. Jelenov klic samca imenujemo rukanje. 
Poslušaš ga lahko na posnetku: https://www.youtube.com/watch?v=fneBtJZMWs8


Prehrana: 
Je rastlinojeda žival. Njegov jedilnik tako sestavljajo trave, zelišča, mladike, semena ter gozdni in sadni plodovi, pozimi pa objeda iglavce in lupi lubje. Ker je jelen visoka žival, zlahka pride tudi preko nižjih ograd na njivo, kjer najde odlične poljske pridelke. Odrasel jelen potrebuje 8 kg hrane dnevno. Pozimi, ko je hrane manj, za jelenjad skrbijo lovci, kateri prinašajo primerno krmo na krmišča. Vir: http://www.lovska-zveza.si/lzs/prostozivece_zivali/
sesalci/navadni_jelen
Sledi: 
Navadni jelen se zadržuje v gozdovih, kjer pusti tudi največ sledi. Ima dva prsta oziroma parklja, stopinja je široka 7-9 cm in dolga 8-10 cm pri samcih; pri samicah pa je široka 5-6 cm in dolga 6-9 cm. Parkja sta nepravilne ovalne oblike z vidno topo konico. Največkrat sta vidna samo prednja dva parklja, toda včasih sta vidna tudi zadnja dva, ki pa v širino ne segata preko odtisov prvih dveh (glej sliko). 

Stopinje niso edine sledi, ki jih pustijo. Na sprehodu po gozdu opazimo tudi iztrebke. Te so dolgi 20-25 mm in debeli 13-18 mm. So valjaste oblike (bobki). Iztrebki jelena so navadno na eni strani koničasti in na drugi zaobljeni z rahlo vdrtino. 

OPOZORILA:
- Če slučajno srečamo mladiča, se mu ognemo in se ga nikakor ne dotikamo. Košuta, mati mladiča ga zavrže, če ima vonj po človeku. 
- V času parjenja, ruka je tudi jelen lahko nevaren. 
- V mraku in ponoči priporočamo, da zmanjšate hitrost vožnje; posebno v delih, kjer cesta vodi mimo gozda. 


Ni komentarjev:

Objavite komentar