torek, 5. avgust 2014

ZA NUJNE PRIMERE POKLIČI 112

Letos nas je na taboru obiskala medicinska sestra Vladka, ki nam je podala kar nekaj koristnih nasvetov, kako ravnati v primeru različnih poškodb. Sami smo že vedeli, da če gre za hujši primer poškodbe, je potrebno poklicati na številko 112, povedati kdo smo, kje smo in kaj se je zgodilo. Hujši primeri poškodbe so zlom, zvin, opeklina, primer utopitve, večja odprta rana in drugi.

Pri opeklini je potrebno rano hladiti z vodo dokler bolečina ne popusti oziroma dokler ne pride pomoč. Druge rane, na primer ureznina, je potrebno prav tako oprati z vodo in jih poviti. Pri lažjih ranah si nadenemo le obliž. Če si kdo zlomi roko ali nogo, je potrebno ob nogi ali roki poviti opornico. Če bi prišlo do primera zloma hrbtenice pa je potrebno osebo pustiti pri miru in čakati na prihod zdravnika in reševalcev.

Pri primeru utopitve pa gre v vodo tista oseba, ki zna res dobro plavati. Utopljenca potegne na kopno. V tem času mora nekdo z obale poklicati reševalce (številka 112). Nato mora nekdo utopljenca oživljati – 5-krat upihneš, 30-krat masaža srca, 2-krat upihneš, 30-krat masaža srca, 2-krat upihneš. Ta način oživljanja nadaljuješ do prihoda reševalcev.

Čeprav smo pri teoretičnih nasvetih vsi sodelovali, smo se morali tudi sami preizkusiti v povijanju poškodb. Ta del prve pomoči nam je bil najbolj všeč. Kot dokaz pa spodnje slike: 


...zlomljen prst…


…zlomljena roka…


 …zlomljena noga…


 ...poškodovana noga…


 ...poškodba vratu…


...poškodovana roka, noga in prst...



Z-D-R-A-V-O

ZDRAVO, ZDRAVO, ZDRAVO!

Ni komentarjev:

Objavite komentar