sreda, 22. februar 2017

Dan Ustanovitelja

Danes po vsem svetu taborniki praznujemo Dan ustanovitelja, saj se je na danšanji dan leta 1857 rodil Lord Baden-Powell.

Letošnji slogan tega dne je: “Remember that by your Scout Promise you are on your honour to do it. But do not think that Scouts need do only one Good Turn a day. They must do one, but if they can do fifty, so much the better.”

Lord Baden-Powell (po skavtsko "Bi-Pi") je leta 1907 ustanovil čete mladih skavtov. Prvotno se je zavzemal za že ustanovljeno skupino Boys-Brigade, a je kmalu ugotovil, da ne ustrezajo njegovim prvotnim predstavam. Napisal je še eno knjigo (Scouting for Boys) – že enajsto po vrsti. Da bi praktično preizkusil stvari, je med 1. in 8. avgustom leta 1907 organiziral tabor na otoku Brownsea. Sam je seveda tja prišel nekaj dni prej, da je lahko pripravil tabor. Na tem taboru je poleg njega šotorilo še 21 fantov iz vseh socialnih razredov in tako tudi njegov nečak Donald. Razdelil jih je v tako imenovane patrulje in napisal skavtske zakone. 1908 je izšla knjiga Skavtstvo za fante (Scouting for Boys) kot ena izmed pomembnejših pedagoških del 20. stoletja. V tej knjigi je prvič uporabil načelo Learning by doing (učenje z delom).



Ni komentarjev:

Objavite komentar